Naslovnica Pretraživanje AA
WP2: REINFORCEMENT OF INFRASTRUCTURE FOR SCIENCE-INDUSTRY COLLABORATION
 
 
ISTRAŽIVANJE I RAZVOJ

Istraživanje i razvoj

Jedan od ciljeva projekta je provođenje aktivnosti istraživanja i razvoja s ciljem komercijalizacije pojedinih inovativnih aplikacija računalnog vida. Provedba istraživanja i razvoja zahtijeva kupnju istraživačke opreme i zapošljavanje inženjera koji će predstavljati pojačanje istraživačkih kapaciteta. Rezultati istraživanja i razvoja će povećati količinu intelektualnog vlasništva koje će biti na raspolaganju za komercijalizaciju.

Treći radni paket je aktivnost orijentirana prema istraživačkim rezultatima čiji fokus je na istraživanju i razvoju sedam aplikacija računalnog vida za pomoć vozaču i za poboljšanje sigurnosti prometa:


1. Vizualizacija parkinga panoramskim pogledom (eng. Surround-view),
2. Detekcija i prepoznavanje prometnih znakova,
3. Detekcija i prepoznavanje prometnih traka,
4. Sustav upozoravanja prilikom napuštanja prometne trake i o sudaru,
5. Automatska detekcija prednjih svjetala,
6. Detekcija vegetacije uz ceste s ciljem održavanja prometne infrastrukture,
7. Prepoznavanje mentalnog stanja vozača.


Provođenjem istraživanja i provjere inovativnog koncepta za sedam navedenih sustava na sveučilištima će se poboljšati kapaciteti za prijenos tehnologije prema malim i srednjim poduzećima u Hrvatskom automobilskom sektoru. Također će se omogućiti suradnja malih i srednjih poduzeća s partnerskim sveučilištima s ciljem razvijanja visokotehnoloških rješenja za nove inovativne proizvode.

Metodologija istraživanja i razvoja

  • Matematička analiza i modeliranje će se intenzivno koristiti tijekom svih zadataka istraživanja i razvoja kako bi se osigurala maksimalna učinkovitost dobivenih rezultata i kako bi se osigurali minimalni troškovi.
  • Precizno definiranje istraživačkih problema će se provoditi iterativno kroz pregovore partnerskih sveučilišta i povezanih malih i srednjih poduzeća i drugih ciljnih skupina.
  • Metode istraživanja će se eksperimentalno testirati.

Istraživačka oprema

Jedan od važnih aspekata jačanja kapaciteta za istraživanje i suradnju s gospodarstvom je nabava istraživačke opreme. Tijekom projekta VISTA nabavljena je značajna količina opreme za istraživanja i razvoj sustava računalnog vida za primjene u automobilskom sektoru, ali i u drugim područjima primjena računalnog vida. Nabavljena je sljedeća oprema:

  • kamere za snimanje u vidljivom i u infracrvenom dijelu spektra
  • radari i lidari
  • računalna oprema kao što su radne stanice i poslužitelji
  • električno vozilo kao platforma za ispitivanje sustava računalnog vida

 

 

 


TRAŽILICA
 
FINANCIRANJE
 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
 
This project is cofinanced by the European Union from the European Regional Development Fund.
 
 
 

 

"Ulaganje u budućnost"

 

Odricanje od odgovornosti/Disclaimer
 
Sadržaj ove internetske stranice isključiva je odgovornost Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i ne odražava nužno gledišta Europske unije.
 
The contents of this website are the sole responsibility of the University of Zagreb Faculty of Electrical Engineering and Computing and do not necessary reflect the views of the European Union.