Naslovnica Pretraživanje AA
WP2: REINFORCEMENT OF INFRASTRUCTURE FOR SCIENCE-INDUSTRY COLLABORATION
 
REPOZITORIJ
 
 
VISTA - COMPUTER VISION INNOVATIONS FOR SAFE TRAFFIC

VISTA je projekt čiji su ciljevi jačanje transfera tehnologije i komercijalnih kapaciteta partnerskih sveučilišta, prijenos postojećih aplikacija računalnog vida sa sveučilišta u mala i srednja poduzeća, te razvoj novih aplikacija baziranih na računalnom vidu za primjenu u prometnim i transportnim uslugama u suradnji s malim i srednjim poduzećima u automobilskoj industriji.

Projekt je financiran iz Operativnog programa za regionalnu konkurentnost 2007 - 2011 za pomoć zajednice u okviru programa IPA za regionalni razvoj u Hrvatskoj.


Objavljeno: 22. 5. 2014. u 09:41
Istraživački seminar "Detekcija...

Pozivamo vas na istraživački seminar u sklopu VISTA projekta na temu

 

"Detekcija vegetacije uz prometnice koristeći značajke iz vidljivog spektra"

 

kojeg će držati Iva Harbaš, mag.ing.

 

Seminar će se održati u petak 23.5.2014. u TCR-u s početkom u 14:15 sati.

 

Više informacija o seminaru i o predavaču možete naći u nastavku obavijesti.

Sadržaj

Detektiranje vegetacije u slikama je uobičajena procedura u daljinskom istraživanju i najčešće se primjenjuje na satelitskim i zračnim snimkama. Potreba za detekcijom vegetacije u robotici se javila kad su se autonomna vozila počela koristiti za istraživanje šuma, a kasnije se proširila na upotrebu u navigaciji robota i autonomnih vozila. U ovom izlaganju ćemo predstaviti naše dosadašnje istraživanje u području detekcije vegetacije. Planirana primjena razvijenih metoda za detekciju vegetacije je da služi kao pomoć pri održavanju prometnica, npr.košnja trave uz prometnice, te prepoznavanje potenicijalnih prepreka u prometu. Mnogi predloženi postupci za detekciju vegetacije koriste infracrvene slike dok naše metode koriste slike iz vidljivog dijela spektra, te omogućuju korištenje obične kamere u boji. Za određivanje značajki na osnovu kojih bi detektirali vegetaciju imitiramo ljudski vizualni sustav te koristimo značajke boje i teksture. Jedan od specifičnih ciljeva nam je bio identificirati najznačajnije značajke teksture za problem detekcije vegetacije. Na temelju skupa značajki, detekcije se provodi pomoću Support Vector Machine algoritma. Za treniranje i testiranje algoritma snimili smo našu bazu slika koja se sastoji od vegetacije uz prometnice u različitim uvjetima.

 

Životopis

Iva Harbaš, mag. ing. inf. et comm. techn. završila je preddiplomski studij računarstva 2010. godine na fakultetu elektrotehnike i računarstva s usmjerenjem na obradu informacija i multimedijske tehnologije. Na istom fakultetu 2012. godine je završila diplomski studij i dobila titulu magistra inženjera informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Trenutno je upisana na poslijediplomski doktorski studij i zaposlena je na fakultetu elektrotehnike i računarstva kao mlađi istraživač na zavodu za elektroničke sustave i obradbu informacija u sklopu projekta VISTA. Njeni istraživački interesi su u području obrade i analize slike, te primjeni algoritama strojnog učenja za rješavanje problema iz područja računalnog vida.

Iva Harbaš
Popis obavijesti
TRAŽILICA
 
KONZORCIJ
 

 


FINANCIRANJE
 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
 
This project is cofinanced by the European Union from the European Regional Development Fund.
 
 
 

 

"Ulaganje u budućnost"

 

Odricanje od odgovornosti/Disclaimer
 
Sadržaj ove internetske stranice isključiva je odgovornost Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i ne odražava nužno gledišta Europske unije.
 
The contents of this website are the sole responsibility of the University of Zagreb Faculty of Electrical Engineering and Computing and do not necessary reflect the views of the European Union.