Naslovnica Pretraživanje AA
WP2: REINFORCEMENT OF INFRASTRUCTURE FOR SCIENCE-INDUSTRY COLLABORATION
 
REPOZITORIJ
 
 
VISTA - COMPUTER VISION INNOVATIONS FOR SAFE TRAFFIC

VISTA je projekt čiji su ciljevi jačanje transfera tehnologije i komercijalnih kapaciteta partnerskih sveučilišta, prijenos postojećih aplikacija računalnog vida sa sveučilišta u mala i srednja poduzeća, te razvoj novih aplikacija baziranih na računalnom vidu za primjenu u prometnim i transportnim uslugama u suradnji s malim i srednjim poduzećima u automobilskoj industriji.

Projekt je financiran iz Operativnog programa za regionalnu konkurentnost 2007 - 2011 za pomoć zajednice u okviru programa IPA za regionalni razvoj u Hrvatskoj.


Objavljeno: 14. 5. 2014. u 17:26
Uređeno: 14. 5. 2014. u 17:26
Istraživački seminar "Novi...

Pozivamo vas na istraživački seminar u sklopu VISTA projekta na temu

 

"Novi pristup detekciji i praćenju prednjih svjetala vozila u noćnim uvjetima"

 

kojeg će držati Darko Jurić, mag.ing.

 

Seminar će se održati u petak 16.5.2014. u TCR-u s početkom u 14:15 sati.

 

Više informacija o seminaru i o predavaču možete naći u nastavku obavijesti.

Sažetak

Jedan od glavnih problema pri vožnji u noćnim uvjetima je dobra vidljivost ceste. Iako je količina prometa u noćnim uvjetima smanjena, postotak nesreća je puno veći. Duga svjetla se ne rabe kada je potrebno ili se rabe u neprimjerenim situacijama te stoga može doći do zasljepljivanja drugih vozača što može imati smrtonosne posljedice. U urbanim okolinama je povećana potreba za pažnjom zbog gustoće prometa i same okoline te u kombinaciji sa umorom vozača i nepredvidljivim ponašanjem vozila ispred dolazi do nesreća. Zbog svega navedenoga napredni sustavi pomoći vozaču (eng. ADAS) mogu pomoći u postizanju sigurnije vožnje automatskom kontrolom prednjih svjetala (ruralno područje) ili procjenom udaljenosti između vozila (urbano područje). Kontrola dugih svjetala zahtjeva ranu detekciju vozila te time se kao adekvatan senzor nameće kamera. U ovom su seminaru opisane metode koje se oslanjaju na jednu kameru zajedno sa njihovim nedostacima. Opisana je nova metoda za detekciju i praćenje vozila pomoću koje se može detektirati i pratiti prednja svjetla vozila u ruralnim uvjetima, što zahtjeva ranu detekciju, kao i u urbanim uvjetima gdje je prisutno značajno osvjetljenje od strane drugih objekata. Detekcija ne zahtijeva nikakvo pred procesiranje slike, što uključuje binarizaciju koja se često rabi u drugim metodama, što pospješuje robusnost i performanse. Metoda za praćenje uspješno se nosi sa asociranjem detekcija i postojećih praćenja te nudi upravljanje praćenja (eng. tracking managment) što znači da je pojavljivanje objekata kao i njihovo nestajanje iz scene također pokriveno. Metoda praćenja također se uspješno nosi sa privremenim nestajanjem objekata iz scene kao i pojavljivanjem lažnih odziva što je neizbježno ukoliko se koristiti detektor koji zaključuje o prisutnosti objekta samo na temelju jedne slike.

CV

Darko Jurić je primio titulu baccalaureusa i magistra na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Završio je preddiplomski studij na smjeru računarstvo 2010, te diplomski studij 2012. u smjeru računarske znanosti sa naglaskom na područje za obradu i analizu slike. Trenutno je zaposlen na  Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu kao zavodski suradnik na Zavodu za obradu informacija u grupi za Obradu i analizu slike, gdje ujedno radi i na svom doktoratu. Istraživački interesi su obrada i analiza slike kao i metode za strojno učenje koje pomažu za rješavanje problema u polju računalnoga vida.

Iva Harbaš
Popis obavijesti
TRAŽILICA
 
KONZORCIJ
 

 


FINANCIRANJE
 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
 
This project is cofinanced by the European Union from the European Regional Development Fund.
 
 
 

 

"Ulaganje u budućnost"

 

Odricanje od odgovornosti/Disclaimer
 
Sadržaj ove internetske stranice isključiva je odgovornost Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i ne odražava nužno gledišta Europske unije.
 
The contents of this website are the sole responsibility of the University of Zagreb Faculty of Electrical Engineering and Computing and do not necessary reflect the views of the European Union.